De muziek in 'Bohm (met film uitleg)

De game “Bohm” van Monobanda (Utrecht), Claynote (Utrecht) en Cannibal Games (Delft) werd genomineerd voor een Nuovo Award voor vernieuwende gameplay tijdens het Independent Games Festival op de 25e editie van de Game Developers Conference (GDC) 2011 in San Fransisco (US). 
Daarnaast is Bohm genomineerd voor de competitie "Best Project 2012" door Game Connection en Sony Computer Entertainment Europe.

Rik Nieuwdorp, van het muziekbedrijf Claynote, verzorgde voor de kunstgame Bohm van Monobanda een volledig adaptieve soundtrack.
In Bohm bestuurt de speler als het ware de groei van een boom. Je begint met een klein sprietje, daaronder speelt dan ook een heel dun muziekje. Naarmate de boom groeit komen er extra lagen bij. Een extra tak, betekent een extra laag muziek. Maar er zijn veel meer factoren die de muziek beïnvloeden. Een speler kan uitzoomen zodat hij de hele boom in beeld krijgt, dan speelt er wat meer ambient muziek. Zoomt hij helemaal in, tot op de schors, dan hoor je als het ware door de muziek de insecten kroelen.”
Ook gameplay-cues worden gecommuniceerd via de muziek. “Als je kluit uitdroogt, dan hoor je een orkest dat aan het stemmen is. Hoe droger de kluit, hoe meer dat stemmende orkest – wat natuurlijk dreigend klinkt – aanzwelt.”
De basis van de muziek zijn twee grondtonen van in totaal 16 maten. “Dat zorgt voor de continuïteit. Het tempo is ook constant. Daarover heen liggen tal van extra lagen, extra melodieën. Bij een heel grote, ‘volwassen’ boom speelt de volledige soundtrack. Maar nog steeds met de afwisseling die een adaptief muzieksysteem biedt, natuurlijk.” De langste melodielagen van de soundtrack zijn ongeveer 7,5 minuut lang. “Maar als je alles achter elkaar zou leggen, is het totaal zo’n 50 minuten."

Tekst: Matthijs Dierckx - Verschenen in Control #25

|

Verwante artikelen

Rik Nieuwdorp heeft op 19 november 2013 de Dutch Game Award gewonnen voor Best Music & Audio...

De Internationale ComputerMuziek Conferentie is een van de meest belangrijke computer-muziek...

Het, vele awards winnende, spel Red Dead Redemption staat ook bekend om de grandiose soundtrack...

Google Ads